Motorsport

Råd och Dåd

Körstil med flyt

Satsa inte allt på första varvet. Ta det istället lite lugnare och försök köra i idealspår, då kommer farten av sig själv. Det är en klyscha men den stämmer.De allra flesta vill ut direkt på morgonen och köra. Det blir därför ofta ganska fullt i utsläppet på förmiddagen.

Framåt lunch har de allra flesta hunnit köra av sig det värsta och framåt eftermiddagen kan det vara ganska glest på banan. Med andra ord, om du upplever det som trångt på banan, ta det lugnt i början (stå t.ex. gärna flaggvakt) och vänta en timme eller två så är den värsta trängseln över.

Dagsschema

En banträffsdag ser oftast ut som följer:
09.30 – 10.00 Förargenomgång, obligatorisk.
10.20 – 16.30 Bankörningspass i varierande längd men oftast ca 20 minuter.

Vätskebrist

Det är jobbigt att köra bil, man förlorar mycket vätska. Drick därför mycket vatten. Börja gärna redan dagen innan banträffen.

Däckstryck

Däckstrycket är något man får kontrollera under dagen. Typiskt sett skall man alltid ha lite högre däckstryck när man kör på banan jämfört med när man kör på vanlig väg. Men när man kör hårt på bana blir däcken varma och trycket stiger. Man bör därför kontrollera däcken med jämna mellanrum under dagen och leta sig fram till det som känns bäst.

Bromsar

De är det viktigaste på bilen och samtidigt också det känsligaste. Det som utan tvekan påverkar bromsarnas uthållighet är hur den som kör använder dem. För att undvika att bromsarna överhettas skall man hellre bromsa hårt och kort, inte mjukt och länge. Som nybörjare kan den här bromstekniken framstå som väldigt brysk, nästan felaktig. Men det är den alltså inte.

Förutom att man måste använda korrekt bromsteknik så bör man se över bromsarna. Man skall byta vätska inför varje sommarsäsong och gärna skaffa racebelägg (de är ofta hårdare och torrare än standardbelägg och klarar därför värme bättre.) För de allra flesta räcker det med dessa åtgärder. Man behöver alltså inte köpa Porschebromsar för att kunna köra bana.

En BMW har redan från grunden starka och tåliga bromsar. Men man måste vara uppmärksam på ifall att bromsarna är på väg att överhettas. Det märks på att pedalvägen blir allt längre. Eller, uttryckt med andra ord, att man måste trycka ner bromspedalen allt närmare och närmare golvet innan bromsarna tar.

Om det beskrivna fenomenet uppstår skall man omedelbart sänka tempot och utnyttja återstoden av banpasset till att ”tuffa runt” och kyla bromsarna.

Avkylning

Detta är mycket viktigt. För precis som med bromsarna blir även bilen i övrigt varm. Det är därför viktigt att kyla den så gott det går innan man kör in i depån. Använd därför alltid sista varvet till avkylning. Stäng heller inte av motorn direkt när du kommer in i depån.

Motorn behöver snurra för att kylas av olja och vatten. Låt den därför gärna gå på tomgång en stund innan du stänger av den.

Övriga tips

Töm bilen på grejor. Det är viktigt att tömma bilen på lösa prylar. Till exempel paraplyer, CD-skivor, solglasögon, pennor etc.. Det är oerhört irriterande att höra dem ligga och skramlar när man kör.

BMW Club Schweden - Tackjärnsvägen 2 - 168 68 Bromma - Tel: 070-090 17 97