Motorsport

Om din bil

Din bil är en BMW

BMW Club Schweden är en märkesklubb. Därför är enbart bilar med motor och kaross tillverkad av BMW AG välkomna.

Förare med andra bilmärken kan också förekomma om dessa är inbjudna av klubben.

Racerbil / Tävlingsbil? - Läs mer här: BMW Cup sidorna.

Fordonets skick

Bilen måste vara skattad, försäkrad och besiktigad. Den måste även i övrigt uppfylla alla krav för att få framföras på vanlig väg. Den måste t.ex. ha ett godkänt mönsterdjup i däcken.

Cabbar/Öppna bilar

För Roadster (Z1, Z3, Z4, Z8): BMW Original hardtop och BMW Original störtbågar bakom nackskydden.

För cabriolet (tex E36 och modernare bilar): BMW Original hardtop och BMW Original nackskydd med aktivt utfällbart rullningsskydd (vid kraftig lutning eller rullning så utlöses dessa per automatik elektroniskt).

Varken Roadster eller cabriolet är tillåtna utan BMW Original hardtop. En uppfälld softtop hjälper inte då en softtop inte ger något tillfredsställande skydd vid tex upp och ned läge på armcoräcke eller i grusgrop. Rullningskydden i nackstöden på en cabriolet ska inte vara utfällda. Om så är fallet är skyddet förbrukat, och skyddet är inte längre aktivt. Rullningskydden i nackstöden bak fälls ut per automatik därav termen aktivt. Den lokala BMW-återförsäljaren kan verifiera att skyddet fortfarande är aktivt. Enbart BMW Original delar är godkända då dessa är godkända av BMW AG via tex krocktester vilka också inkluderar överrullningar. Att delarna är BMW Original går att verifiera med hjälp av artikelnummer och BMW-logga på samtliga delar.

Däck

För att få köra på våra banträffar måste däcken vara godkända för körning på allmän väg. Det innebär att de måste ha ett minsta mönsterdjup på 1,6 mm. R-däck är tillåtna men inte slicks.

Bromsar

Den svagaste punkten på bilen är bromsarna. De blir mycket varma eftersom de tvingas jobba mer än de egentligen konstruerats för. Den del av bromsarna som nästan alltid ger upp först är bromsvätskan. Det är därför viktigt att byta bromsvätska regelbundet. Det gör man lämpligen inför varje sommarsäsong. (Bromsvätska drar med tiden åt sig kondensvatten. Det gör att ju äldre vätskan är desto lättare börjar den att koka.) Läs mer om bromsar vid ”Råd och Dåd.”

Besiktning

Bilen kommer att besiktas innan den tillåts att köra ut på banan. BMW CSM förbehåller sig rätten att oinskränkt avvisa fordon som underkänns vid besiktningen. Besiktningen som sådan är en generell bedömning av fordonets skick. Bilen skall vara tömd på lösa föremål i såväl kupé som bagageutrymme.

BMW Club Schweden - Tackjärnsvägen 2 - 168 68 Bromma - Tel: 070-090 17 97